Image for post
Image for post
House without Quality, front view, M.© 2020

House without Quality is located in the new-town-capital Lelystad, in the {artificially} build Provence Flevoland, The Netherlands. It’s located a few steps away from the train-station, in the partly-ravaged-city-center, close to the Orange city theater designed by a famous architecture studio.

This project for a House without Quality is established in two phases.

The first phase is a partly destruction of old-new-town-city-tissue. In this case a concrete parking-deck with building volumes aside of it.

While a few buildings are still in use, it wasn’t possible to destroy the complete structure, so a mediating solution had to be found; to create a workable Ruin.

Image for post
Image for post
The parking deck and buildings in 2010, Erasing Non-Places, Marcel Moonen ©

The second phase was all about finding a cheap-ass-possible solution to cover the still functioning building ruins.

A solution was found in plywood plates. These cheap plates are stacked as blocks to cover the “Open Ruin”, making it all watertight again.

Most wooden plates get wet, and turn gray because of rain, a common issue in the Netherlands. Nevertheless a few wooden plates under the overhanging roof are kept dry. The warm-color, in contrast to the gray wood, both with a beautiful ingrained texture, give an almost Travertine feeling to the whole.

Image for post
Image for post
House without Quality (left) functional water drainage (right) Gargoyle, corner roof detail, M.© 2020

Construction workers were given a free-brief for the detailing of the roof. Actually, no construction drawings were used in the realization of this House without Quality. There were just two parameters; make it watertight and do it as quick as possible. So aesthetic mistakes were not possible, making it all a very cheap and easy endeavor, with the purest outcome possible.

Image for post
Image for post
Wood disguised as stone, House without Quality, M.© 2020

The house has maintained ts function as storage space, for the time being. It has no public entrance anymore though, cause it’s function as a shop disappeared. An ornamental door was created as a placeholder.

A Gargoyle at the corner of the roof spits water on the ground, on days of heavy rain. An improvised detail made by one of the construction guys.

Grandmother and child walking by the ornamental door, a spot of water on the ground from the Gargoyle, House without Quality, M.© 2020
Image for post
Image for post
Pigeon on the roof, House without Quality, M.© 2020
Image for post
Image for post
Meditative Space, House without Quality, M. © 2020

House without Quality is developed by M. in collaboration with H. Builders. [2018–2020] © M. Production [Educating Creativty] All links are integrated in the text. Images cannot be copied without permission. Published 01.2020 Triple-A Society

Written by

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store